nedeľa 20. apríla 2014

Pár slov o raňajkách - ako som s nimi znova začala?


Raňajkujete? Alebo patríte medzi tých ľudí, ktorí ráno na jedlo nemajú čas? Možno si pamätáte na môj prvý vlog o podváhe a konkrétne na to, ako som spomínala, že raňajkovať nedokážem.
Istú dobu to pre mňa bolo naozaj nemožné, moje telo proste nebolo zvyknuté na jedlo v skorých ranných hodinách.

Tak sa to so mnou ťahalo ešte od základky (asi siedmy ročník, dovtedy v pohode), kedy som raňajkovala len veľmi zriedkavo, cez strednú (kedy som nestíhala jesť ráno nič), až do tretieho ročníka, v ktorom som teraz, a znova som sa rozhodla začať s raňajkovaním.



Raňajky vyriešili niekoľko mojich hlavných zdravotných problémov. Celkom som pochopila, prečo im všeobecne patrí tak významný status.

V prvom rade sa mi s raňajkami ustálila váha, bolo to síce v čase, kedy som brala HAK, takže pribrať problém nebol, no keď som ju vysadila, môžem celkom spokojne povedať, že nabraté kilá som neschudla práve vďaka raňajkám. (V prvom prípade som neraňajkovala a tých 6-7 kíl bolo do dvoch týždňov preč, bez srandy.)
Ďalšia vec, ktorú to ovplyvnilo, je môj (zlo)zvyk odpadávať v dôsledku fyzického vyčerpania. Už xkrát sa mi stalo, že som ráno nejedla nič, lebo som sa ponáhľala, nakoniec som šprintovala na zastávku a následne som šla k zemi. Nič príjemné, verte mi. V neposlednom rade mi raňajky dodávajú viac energie, mám lepšiu náladu (tiež vám náladu ovplyvňuje jedlo?) a mohla by som menovať ešte veľmi dlho.


Prejdem ale ku kľúčovej záležitosti, ktorú som vám týmto článkom chcela povedať; a to k tomu, ako začať raňajkovať, pokiaľ sú pre vás raňajky problém.

Netreba sa ponáhľať. Rovnako s raňajkami samotnými a rovnako s množstvom jedla, ktoré by ste mali/chceli ráno zjesť. Ak ste dlhšiu dobu neraňajkovali, vaše telo nie je zvyknuté ráno prijať väčšie množstvo potravy. V mojom prípade som sa veľmi rýchlo poučila, keď som si v prvý deň uvarila dve vajíčka so zeleninou a hriankami, pretože som nedokázala zjesť ani polovicu.

Na jedlo teda treba ísť postupne, začať niečím malým a časom pridávať, aby ste si nespôsobili šok, telo si potrebuje zvyknúť. Tiež vám odporúčam si ráno vyhradiť na jedlo dosť času, pretože aspoň mne sa neosvedčilo v ranných hodinách jedlo do seba hádzať. Preto vychutnávajte.

Ďalším mojím tipom na to, aby ste sa ráno vládali najesť, je stanoviť si určitú časovú hranicu dokedy budete jesť. Ja som bola, samozrejme, zvyknutá jesť vo všetkých častiach dňa (okrem raňajok teda) až neskoro do večera, čo malo za následok, že ráno som absolútne nepociťovala hlad. Odporúčam vám teda posledne jesť maximálne o tej ôsmej hodine večer, samozrejme, s výnimkami, ak ste naozaj hladní, niečo malé vás nezabije a uvidíte, že ráno budete mať o niečo väčšiu chuť sa najesť.

Na záver asi dodám, že pokiaľ neraňajkujete kvôli nedostatku času, alebo vás v tom obmedzuje niečo iné, nezabúdajte na to, aké dôležité sú raňajky. Ja sama som to niekoľkokrát naozaj podcenila, a vážne sa mi to nevyplatilo. Momentálne si ráno neviem predstaviť, že by som nezjedla aspoň niečo malé, a až po tom vyšla z domu, ale väčšinou sa snažím vždy naraňajkovať.

Ako ste na tom s raňajkami vy? Čo bežne ráno jedávate? Doprajete si cez víkend niečo extra? :)

15 komentárov :

  1. Já snídani ve všední dny většinou řeším tatrankou, kterou jím za pochodu cestou do školy. Vím, že to není úplně správné, ale alespoň něco, potřebuji do sebe po ránu dostat trochu cukru, jinak se mi dělá nevolno.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já jsem teda dřív vůbec nesnídala, teď snídám jen o víkendu a takhle mi to vyhovuje :D Já vím, že nejdůležitějším jídlem za celý den je snídaně, ale až budu cítit, že potřebuju snídat v týdnu, tak to změním :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Já mám po ránu doteď problém se snídaní, taky je pro mě velice těžké do sebe něco nacpat ale většinou se na silu přinutím a pak jsem za to ráda, protože znám ten nepříjemný pocit když se člověku zamotá hlava z nedostatku energie, z jídla. Většinou sním aspoň něco malého abych nevycházela z domu s prázdným žaludkem. Ve škole to většinou doženu :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Na tom druhom stupni základky a na gymply boli pre mňa raňajky tabu. Nedokázala som proste ráno do seba nič dostať. Zmenilo sa to až na výške, kde väčšina prednášok nebola hneď ráno, tak bolo pri vstávaní viac času a tým pádom aj kľudu na raňajky. Alebo som sa naučila jesť ráno v autobuse cestou do školy. Raňajky fakt nie je zdravé vynechávať. Aspoň niečo malé je dobré si dať, asi sa človeku naštartoval metabolizmus a vlastne celé telo. Dôležité je aj nezabudnúť na tekutiny.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Na strednej som tiež neraňajkovala, lebo sa mi nechcelo kvôli tomu skôr vstávať, ale cez víkend som si vždy dopriala, a teraz zvyknem už vždy ráno jesť a práveže sa teraz ráno budím dosť hladná a dokážem toho na raňajky zjesť veľa. A tiež som rada, že som s tým začala, lebo raňajky sú fakt dôležité, dodá to človeku energiu na začiatok dňa. A cez víkendy si fakt zvyknem dopriať niečo extra :) a hlavne teraz počas Veľkej noci, napr. dnes som mala na raňajky šunku, zemiakový šalát, vajíčka s chlebom a potom mamin úžasný kiwi koláč. :3 A presne jak si písala, jedlo mi dokáže spraviť deň. :) A ešte ma zaujalo čo si písala, že raňajky ti pomáhajú udržať váhu, asi na tom niečo bude, lebo aj moja sa teraz drží, o to viac sa budem snažiť dodržiavať to, že niečo ráno zjem, lebo schudnúť určite nechcem. :) Inak tie tvoje raňajky na fotkách vyzerajú úúžasne. Mňam. ^^

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Na druhom stupni základky a na strednej som neraňajkovala, ale cez deň som to kvalitne doháňala. Až do neskorého večera. Ale tiež sa mi stávalo, že som omdlievala z nedostatku energie, okrem toho som dosť anemická a vieš si teda predstaviť ako moje telo bez raňajok a nedostatku železa muselo trpieť. Dnes aj keby som nestíhala, niečo si do úst vopchať musím, aspoň maslový chlebík, inak by to proste nedopadlo dobre... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja raňajkujem každodenne, nikdy som s tým nemala nejaký väčší problém a som rada, že som k tomu bola vedená už odmalička, pretože neraňajkovať nie je naozaj dobré. Poznám veľa ľúdí, ktorí to takto robia, že nič nejedia a potom si niečo dajú, ale určite to nie je dobré a ako si písala, raňajkovaním môže človek predísť rôznym "neplechám". Som rada, že si s tým opäť začala a že sa cítiš fajn :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. snídám ale většinou ne tolik zdravě jako bych chtěla :D :/ dávám si celozrný pečivo s máslem a marmeládou, skoro každé ráno, vždycky mě to postaví na nohy :) a tvoje snídaně je hrozně fotogenická!! :DD


    Na mém blogu probíhá giveaway, budu ráda když se zúčastníš. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Já bez snídaně nedám ani ránu :))

    Angelika

    livelovelaugh-byangelika.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  10. ja neraňajkujem skoro vôbec ale tiež mám potom rôzne problémy a tiež som už pár krát odpadla.. rozhodne ich pokladám za dôležité ale ráno to fakt veľmi nestíham ale snažím sa na tom pracovať a dám si niečo vždy keď mám pár minut k dobru :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Tak takéto raňajky každé ráno to by som si nechala líbit :3 Škoda že ja nikdy na raňajky nemám čas :D

    http://lovelybeautybook.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj tvoj blog čítam skoro odzačiatku :) strašne sa mi páčia tvoje príspevky si super :)

    http://high5bitch.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ja to mam s vahou opacne ako ty, ja sa snazim schudnut. A ranajkujem tiez pravidelne, ale malokedy jem take klasicke ranajky.... Skor jem maso a zeleninu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ja raňajkujem stále, niekedy som ich zbožňovala čím som staršia musím sa do nich už nútiť :(

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ja raňajkujem len keď je voľno a nejde sa do školy lebo inak to nestíham :/ Ako možno by som aj stíhala ale kým vstanem z postele, kým sa rozhodnem čo si mám obliecť, kým sa namaľujem tak to trochu trvá :D Si moja obľúbená youtuberka a blogerka mám ťa strašne rada ♥ http://basicallysweetie.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý úprimný komentár, návštevu, vašu podporu a čitateľov. Neskutočne to pre mňa znamená ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...